İlk Türk Kadın Mitingi 104 yıl önce KASTAMONU’da gerçekleşti.

Kastamonu Dernekler Federasyonu, 10 Aralık 1919 yılında, Kastamonu’da kadınlar tarafından işgal devletlerine karşı düzenlenen Türk tarihinin ilk kadın mitingini, Cumhuriyetimizin 100. Yılına girmenin gururunu yaşarken, Millî Mücadele kahraman kadınlarımızın ruh gelecek nesillere aktarabilmek amacı ile 104. yılı Üsküdar Bağlarbaşı kültür merkezinde görkemli bir organizasyon düzenlediler, Birbirinden değerli misafirlerin katılımıyla gerçekleşen organizasyon büyük ilgi gördü.

İlk Türk Kadın Mitingi 104 yıl önce KASTAMONU’da gerçekleşti.
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.12.2023
A+
A-

Kastamonu Dernekler Federasyonu, 10 Aralık 1919 yılında, Kastamonu’da kadınlar tarafından işgal devletlerine karşı düzenlenen Türk tarihinin ilk kadın mitingini, Cumhuriyetimizin 100. Yılına girmenin gururunu yaşarken, Millî Mücadele kahraman kadınlarımızın ruh gelecek nesillere aktarabilmek amacı ile 104. yılı Üsküdar Bağlarbaşı kültür merkezinde görkemli bir organizasyon düzenlediler, Birbirinden değerli misafirlerin katılımıyla gerçekleşen organizasyon büyük ilgi gördü.

Organizasyona Üsküdar Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak, İstiklal Marşı ardından basın açıklaması yapan Kastamonu Dernekler Federasyonu başkanı Fatma KIRANOĞLU; “yaptığı Konuşması

I.Dünya Savaşı sonrası Kastamonu işgal görmemiş; ancak Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nda en fazla şehit veren illerden biri olmuştur.

Cepheye giden kadınların   kocaları, çocukları bir daha geriye dönememişler…

İşte bu yüzden   en fazla acı çeken kadınlar, cephe gerisinde önemli görevler üstlenmiş, devletimizin, milletimizin geleceği için canıyla beraber milli mücadelenin her alanında yer almış, bu kültür seviyesine sahip toplumsal bilinç ve kamuoyu yaratmış, büyük bir kadın kitlesini bir araya getirmiştir…

Şehrin yönetiminde görevli devlet ve ordu mensuplarının eşleri bir miting komitesi kurmuş.

Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti komite başkanı Zekiye Hanım’ın önderliğinde, milli direnişe katkıda bulunmak, ülkemizin yabancı güçler tarafından işgal edilmesini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919 Çarşamba günü Kastamonu Kız Öğretmen Okulu’nun bahçesinde büyük çaplı bir miting düzenlemiş…

*İşgalci kuvvetler aleyhine düzenlenen bu mitinginde, üç binden fazla Kastamonulu kadın bir araya gelerek, ülkemizin işgalini ve insanlık dışı vahşeti protesto etmişlerdir. Dünya çapında ses getiren, vahşete karşı dünyaya meydan okuyan bu hanımların gerçekleştirdiği miting dünya çapında ses getirmiştir. Miting sonrasında alınan kararlar doğrultusunda, padişaha ve sadrazama telgraflar çekilerek bilgi verilmiştir.

*Ayrıca ABD Başkanı Wilson ile Fransa Cumhurbaşkanı Puan Kara’nın eşine ve İngiltere Kraliçesine birer telgraf gönderilmiş işgaller kınanmıştır.

Kastamonu gibi bir taşra kentinde üç binden fazla kadının katılımıyla gerçekleşen bu mitingin ne denli bir emek, kararlılık ve başarı göstergesi olduğu aşikârdır.

Kastamonulu kadın kahramanlardan en iyi bilinenlerden Şehit Şerife Bacı canı pahasına Millî Mücadele için cephane taşıyan kadınların sembolü olmuş, Halime Çavuş erkek kılığına girerek cepheye gitmiştir.

 

Bu miting aynı zamanda kadın kahramanların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynamıştır.

Günümüzde İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaş olaylarını büyük bir üzüntü ve endişe içinde izleyen milyonlarca insan ve Dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz

Gelin, insanlık adına birlik olalım ve bu savaşı durduralım. Masum insanlar can veriyor, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar bu çatışmanın kurbanları oluyor. İnsan hakları ihlalleri ve sivil kayıplar, vicdanları sarsmaktadır.

Bu çatışmanın devamı, sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkilemektedir. Toplumlar arasında derin yaralar açmakta, nefreti körüklemekte ve gelecek nesillere daha da karmaşık bir miras bırakmaktadır

Dünya, bu zorlu dönemde liderlik sergileyen, barışı savunan ve insan haklarına saygı gösteren liderlere ihtiyaç duymaktadır. Bizler acıyı durduracak bölgeye kalıcı barış sağlayacak, Vicdanlı Bireyler sesleniyoruz. Savaşız bir dünya diliyoruz dedi.

Cumhuriyet’in 100. yılında geriye baktığımızda, Ülke savunmasında vatan uğruna gelecek nesiller için kendini feda eden, bu Vatanı Bizlere Canları ile Armağan Eden ve emeği geçen, kahraman Türk kadınlarımız, Başta Şehit Şerife Bacı, olmak üzere

Halime Çavuş, Zekiye Hanım Hafız Selman İzbeli, Halide Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma ve emeği geçen daha nice Türk Kahraman kadınlarımızın bu vatan uğruna vermiş olduğu büyük mücadeleleri unutmadık.

*Millî mücadeleye katkı sunan tüm geçmişlerimizin manevi huzurunda ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Anadolu işgaline karşı vatan Savunmasında mücadele eden kahraman kadınlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz demiştir.

Üsküdar Atatürk Anıtı’nda basın duyurunun ardından,

Yoğun katılımlı kortej yürüyüşü ile Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam eden kutlamalarda, düzenlenen kokteyl ve yazar İlknur Bektaş’ın hazırladığı özel sergi, katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Program, Gurbet Altay ve Beyza Cihan’ın başarılı sunumu ile sürdü.

Etkinlik kapsamında, Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Fatma Kıranoğlu’nun kadın konulu duygusal konuşması ve kendi yazdığı şiir, duygu dolu anlar yaşattı. Türk sanat ve kültür dünyasının önemli temsilcileri olan ve bu programda iş birliği yaptığımız TSTK, Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu, adına Metin Akkuş.

TÜMBİKON, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu,

TÜMBİFED, Tüm Bürokrat ve İş İnsanları Federasyonu, adına Ayşe Çebi

KASTOB, Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu, adına Asuman Karaşabanoğlu,Kasder Bursa Dernek başkanı Çelime Çeliker Babayiğit,Ak parti şişli ilçe Başkanı Gökhan Yüksel, Geçmiş dönem Baro Başkan yardımcısı Hüseyin Özbek. Ekşioğlu vakıf Bakanı Mahmut ekşi, Gülsüm Polat, Begüm Ülgen, Ak Parti Şişli ilçe Başkanı Gökhan Yüksel gibi isimler, etkinlikte önemli konuşmalar gerçekleştirdi.

Programın en dikkat çekici bölümlerinden biri ise ilk Türk kadın mitingi paneliydi. Moderatörler Aydeniz Alisbah Tuskan ve panelistler Gülgün Feyman, Nilüfer Narlı ve İlknur Bektaş ile birlikte geçmişten günümüze kadın mücadelesini işlediler. Panelde, kadın hakları, eşitlik ve toplumsal cinsiyet konuları detaylı bir şekilde ele alındı.

Etkinlik, KAS-DER-FED yönetim kurulu tarafından düzenlenen plaket takdimi ile sona erdi. Katılımcılara, etkinliğe verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür edildi. Bu anlamlı etkinlik, Türk kadınının tarih boyunca elde ettiği hakları ve toplumsal rolünü vurgulayarak, gelecek nesillere ilham olacak bir anlam taşıdı.

Bu etkinlikte bizlerden desteğini esirgemeyen, Üsküdar Belediyesi ve Bağcılar belediyesine çok teşekkür ederiz.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.